κέικ
08 Αυγ

Κέικ βανίλιας με καραμελωμένα τοματίνια

Στη Lucia’s Farm έχουμε συνηθίσει να σας δείχνουμε συνταγές για υπέροχα φαγητά που μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια το μεσημεριανό και το βραδινό σας.

Επειδή όμως δεν μας αρέσει να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά, σήμερα θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα σας παρουσιάσουμε μία συνταγή για ένα ελαφρύ και νόστιμο γλυκό που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά

Για το κέικ θα χρειαστείτε:

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
  • ¾ του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ¼ φλιτζάνι γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα βανίλιας (αν δεν βρείτε, προσθέστε παραπάνω εκχύλισμα βανίλιας)
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • Σαντιγί για το σερβίρισμα

 

Για την επικάλυψη θα χρειαστείτε:

  • 1/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 1/3 του φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ της κούπας ανάλατο βούτυρο λιωμένο
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για τα καραμελωμένα τοματίνια θα χρειαστείτε:

  • 2 ποτήρια του νερού τοματίνια Lucia’s Farm κομμένα στα 4
  • 6 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη

κέικ

Πως θα το φτιάξετε:

Κέικ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε τα πολύ καλά.

Σε ένα μικρότερο μπολ τοποθετήστε το γάλα, τα αυγά, την πάστα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε τα καλά.

Τοποθετήστε το μείγμα του μικρού μπολ μέσα στο μεγάλο και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά ένα. Ρίξτε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά.

Σε μία μεγάλη φόρμα (σε ότι σχήμα θέλετε) ρίξτε μέσα το μείγμα αφού πρώτα θα έχετε απλώσει βούτυρο ή αντικολλητικό χαρτί στον πάτο της.

κέικ

Επικάλυψη

Χτυπήστε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να γίνουν ένα και να λιώσει η ζάχαρη.

Μόλις λιώσε η ζάχαρη, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα.

Η επικάλυψη σας θα μοιάζει σαν να είναι ψίχουλα.

Μόλις είναι έτοιμη, ρίξτε την πάνω από το κέικ.

 

Ψήστε το κέικ για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι αν βάλετε μία οδοντογλυφίδα μέσα, θα βγει καθαρή.

Αφήστε το κέικ να κρυώσει και σερβίρετε το με την σαντιγί και τα καραμελωμένα τοματίνια.

 

Καραμελωμένα τοματίνια

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Καλύψτε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και ρίξτε τα τοματίνια.

Πασπαλίστε τα τοματίνια με τη ζάχαρη (1 κουταλιά τη φορά) μέχρι να σκεπαστούν καλά όλα.

Ψήστε τα τοματίνια για 25-30 λεπτά και μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα από το ταψί και αφήστε τα να κρυώσουν.

κέικ

Το γλυκό σας είναι έτοιμο για να το απολαύσετε. Περιμένουμε τη γνώμη σας.

Καλή όρεξη 🙂