κρίταμα_ντοματίνια_συνταγή
22 Δεκ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες Food Bloggers “τιμούν” την τομάτα | Μέρος Δεύτερο

Η Ξεχωριστή Τοματο-Συνταγή της Ημέρας | Κρίταμα και Ψητά Τοματίνια

Πώς χρησιμοποιούν οι πιο δημιουργικοί Έλληνες food bloggers το νούμερο ένα αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας;

H Lucias Farm εντόπισε τέσσερις από τις πιο ξεχωριστές – όσο και απλές συνταγές με τομάτα που κυκλοφορούν στον online γευστικό κόσμο του food blogging, και σας τις παρουσιάζει σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που μυρίζει ελληνική γη!

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του αφιερώματος:

Μέρος Πρώτο: Ντοματόρυζο | Funky Cook

Μέρος Τρίτο: Μακαρόνια με Σάλτσα από Λιαστές Tομάτες και Χουρμάδες | Food Stories

Μέρος Τέταρτο: Εξωτική Τοματοσαλάτα από τη Μιανμάρ | Madame Ginger

Κρίταμα και Ψητά Τοματίνια

Μία γνήσια μεσογειακή πρόταση | Από την αγνή ελληνική φύση κατευθείαν στο πιάτο μας

The Foodie Anarchist: Ο Δημήτρης Κοπαράνης, ένας food blogger που έγινε chef και food editor, έχει πάντα κάτι διαφορετικό και τολμηρό να προτείνει.

Αυτή τη φορά επιλέγει να συνδυάσει το εθνικό μας λαχανικό με το άγριο εδώδιμο φυτό που φημίζεται για τόσο για την γεύση όσο και για την θρεπτική του αξία.

Ετοιμάζουμε τα σκεύη μας και ξεκινάμε!

Τα κρίταμα είναι ένα από τα πιο τέλεια πράγματα που υπάρχουν το καλοκαίρι.

Όταν τα μαζέψετε φροντίστε να μην ξεριζώσετε όλο το φυτό. Οι τρυφερές κορυφές είναι που τρώγονται. Θα τα ζεματίσετε για ένα λεπτό και θα τα σερβίρετε με λάδι και λεμόνι ή θα τα συντηρήσετε σε ένα βάζο με ξύδι.

Ταιριάζουν με τομάτες ωμές ή ψητές, με τα καλοκαιρινά λαχανικά, με τα λαδερά, τα ψητά ψάρια, τα ζυμαρικά, και με τον τόνο. Κάνουν και ωραία μαγιονέζα τύπου ταρτάρ.

food bloggers συνταγή κρίταμα ντοματίνια

«Τα Κρίταμα φημίζονται τόσο για τη γεύση όσο και για την θρεπτική τους αξία» φωτο: The Foodie Anarchist

Υλικά

Για 4-5 μερίδες

Για τη ζύμη

  • μία κούπα χλιαρό νερό
  • 8 γρ. μαγιά
  • μισή κούπα γάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 -5 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
  • λίγο αλάτι θαλασσινό
  • λίγη ζάχαρη
  • ρίγανη για το σερβίρισμα

Για το σερβίρισμα

  • 400 γρ. τομάτες, τοματίνια, τοματάκια. Να είναι ώριμα, πλυμένα και στεγνά.
  • ένα κρεμμύδι σε φέτες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • βασιλικός

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα στερεά υλικά και, σιγά σιγά, προσθέστε τα υγρά υλικά.

Αφήστε το νερό για το τέλος.

Θα πρέπει να έχετε μία σταθερή ζύμη που – ιδανικά- να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ, ενώ θα πρέπει επίσης να μην έχει μείνει καθόλου αλεύρι που να μην έχει ενσωματωθεί.

Αφήνετε τη ζύμη 20 λεπτά σκεπασμένη για να φουσκώσει, την απλώνετε σε ένα ταψάκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 22 τουλάχιστον λεπτά, στους 180 βαθμούς.

Ετοιμάζετε τα τοματίνια.

Σε ένα καυτό τηγάνι βάζετε τις ντομάτες, τις σκεπάζετε με το καπάκι και τις αφήνετε μέχρι να σκάσουν.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάστε για λίγο ακόμη.

Σερβίρετε πάνω στη ζύμη, με φρέσκο βασιλικό και Κρίταμα.

Πηγή: The Foodie Anarchist