ντοματόρυζο_συνταγή
19 Δεκ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες Food Bloggers “τιμούν” την τομάτα | Μέρος Πρώτο

Η Ξεχωριστή Τοματο-Συνταγή της Ημέρας | Ντοματόρυζο

Πώς χρησιμοποιούν οι πιο δημιουργικοί Έλληνες food bloggers το νούμερο ένα αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας;

H Lucias Farm εντόπισε τέσσερις από τις πιο ξεχωριστές – όσο και απλές συνταγές με τομάτα που κυκλοφορούν στον online γευστικό κόσμο του food blogging, και σας τις παρουσιάζει σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που μυρίζει ελληνική γη!

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του αφιερώματος:

Μέρος Δεύτερο: Κρίταμα και Ψητά Τοματίνια | The Foodie Anarchist

Μέρος Τρίτο: Μακαρόνια με Σάλτσα από Λιαστές Tομάτες και Χουρμάδες | Food Stories

Μέρος Τέταρτο: Eξωτική Τοματοσαλάτα από τη Μιανμάρ | Madame Ginger

Ντοματόρυζο

Ένα γευστικό instant γεύμα | Απλό, χορταστικό, πεντανόστιμο

Η Εύα Μονοχάρη του Funky Cook , ενός από τα πιο ενημερωμένα food blogs της Ελλάδας, “κληρονόμησε” την συνταγή για το παραδοσιακό ντοματόρυζο από την γιαγιά της προσθέτοντας στην πορεία το δικό της  funky twist.

Ιδανική εποχή για το ντοματόρυζο θεωρείται το καλοκαίρι, όταν οι τομάτες πληθαίνουν και πολλές φορές  φυτρώνουν ακόμα και στην αυλή μας.

Ωστόσο, κάθε εποχή είναι ιδανική για αυτό το γρήγορο και γευστικό πιάτο που συνδυάζει την ευκολία με την παράδοση.

Winter tip: Τις κρύες μέρες του χειμώνα προσθέστε περισσότερα υγρά στη συνταγή πετυχαίνοντας την πιο ζεστή εκδοχή του ντοματόρυζου, σε σούπα.

Για το τέλειο ντοματόρυζο θα χρειαστείτε μερικές ώριμες τομάτες περασμένες στον τρίφτη, ένα μεγάλο κρεμμύδι, ένα γενναιόδωρο κουταλάκι ζάχαρη, κι έναν κύβο λαχανικών που μας επιτρέπει να μη χρησιμοποιήσουμε έξτρα αλάτι.

food bloggers συνταγή ντοματόρυζο

«Ένα γευστικό όσο και χορταστικό instant γεύμα που συνδυάζει την ευκολία με την παράδοση» φωτό: funkycook.gr

Υλικά

Για 4-5 μερίδες

  • 250 gr. ρύζι Καρολίνα
  • 500 gr. Ώριμες τομάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 20 ml. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
  • 500 ml. ζεστό νερό
  • Φύλλα βασιλικού προαιρετικά

Εκτέλεση

Στο χοντρό μέρος του τρίφτη τρίβουμε τις τομάτες

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τον τοματοπελτέ, σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.

Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.

Προσθέτουμε τον κύβο, τις τομάτες, την ζάχαρη και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.

Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας σταδιακά 500 ml. ζεστό νερό.

Aν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο περισσότερο ανάλογα το πόσο βρασμένο θέλουμε το ρύζι.

Το ντοματόρυζο θα είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει το ρύζι και μελώσει η σάλτσα.

Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος δοκιμάζουμε το ρύζι και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό

Τέλος προσθέτουμε το πιπέρι.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 5 λεπτά και σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό ή κεφαλοτύρι!

Tip

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρύζι για πιλάφι ή ριζότο, απλά θα χρειαστεί να δείτε κατά τον βρασμό το νερό που θα χρειαστεί!

Πηγή: Funky Cook