τόνος
18 Σεπ

Τόνος ο ευεργετικός

Ο τόνος, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε μια εκλεπτυσμένη γεύση με μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, ο τόνος δεν προσφέρει μόνο γεύση και διατροφή, αλλά πολλά περισσότερα.

Μια ποσότητα 90 γρ. κονσέρβας τόνου σε νερό, περιέχει:

  • Θερμίδες: 99 kcal
  • Λιπαρά: 0,7 g
  • Υδατάνθρακες: 0 g
  • Πρωτεΐνες: 21,7 g
  • Φυτικές ίνες: 0 g
  • Γλυκαιμικός Δείκτης: Χαμηλός

O τόνος είναι μεγάλη πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA. Αυτά τα ωμέγα-3  λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία και οι αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες εκτείνονται στους πνεύμονες (προστατεύουν από το παιδικό άσθμα), τον εγκέφαλο (προστατεύουν από Αλτσχάιμερ και γενικότερα από γνωστική εξασθένηση), αλλά και τις αρθρώσεις (προστατεύουν από την αρθρίτιδα).

Σήμερα θα σας προτείνουμε 2 συνταγές για να βάλετε αυτό το ευεργετικό ψάρι στην καθημερινότητα σας!

Σολομός με τοματίνια και πέστο

Τι θα χρειαστείτε:

  • 170 γρ. φιλέτο σολομού
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
  • Ελαιόλαδο για τη γεύση
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 10 τοματίνια Lucia’s Farm, κομμένα στα 2
  • 3 κουταλιές της σούπας πέστο

τόνος

Πως θα τον φτιάξετε:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους  200 βαθμούς
  • Σε ένα ταψί, απλώστε τα κολοκυθάκια, ρίξτε λίγο λάδι και αλατοπιπερώστε τα
  • Τοποθετήστε το φιλέτο σολομού επάνω από τα κολοκυθάκια και απλώστε την πέστο επάνω του. Έπειτα, απλώστε από πάνω τα τοματίνια
  • Ψήστε για 10-12 λεπτά

Ο σολομός είναι έτοιμος για να τον απολαύσετε 🙂

 

Λιγκουίνι με τοματίνια, ελιές, σολομό και κάπαρη

Τι θα χρειαστείτε:

  • Αλάτι
  • 225 γρ. λιγκουίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινα τσίλι  σε νιφάδες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
  • 75 γρ. ελιές Καλαμάτας
  •  1 φλιτζάνι τοματίνια Lucia’s  Farm, κομμένα στη μέση
  • 140 γρ. τόνο σε νερό
  • 150 γρ. σάλτσα τομάτας

τόνος

Πως θα τα φτιάξετε:

  • Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
  • Μόλις είναι έτοιμα, στραγγίξτε τα
  • Σε ένα τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο, τις νιφάδες τσίλι και το σκόρδο
  • Ανάψτε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και ψήστε μέχρι το σκόρδο να χρωματιστεί ελαφρώς (περίπου 3 λεπτά)
  • Προσθέστε την ρίγανη, την κάπαρη, τις ελιές, την σάλτσα τομάτας και τα τοματίνια
  • Μαγειρέψτε για περίπου 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά
  • Προσθέστε τον τόνο και μαγειρέψτε για άλλο 1 λεπτό
  • Ρίξτε και τα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά

Το πιάτο σας είναι έτοιμο 🙂