πικάντικη μαρμελάδα τομάτας
25 Ιαν

Πικάντικη μαρμελάδα τομάτας

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για πικάντικη μαρμελάδα τομάτας, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως γαρνίρισμα σε ψητά κρεατικά, ως επάλειψη σε αρτοσκευάσματα, ως dip τυριών, ακόμα και ως σάλτσα ζυμαρικών.

Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας τη μαρμελάδα ως μια γλυκιά προσθήκη στα πρωινά μας γεύματα. Ωστόσο, πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε συνοδευτικό αλμυρών γεύσεων, ολοκληρώνοντας αρμονικά μεσημεριανές αλλά και βραδινές απολαύσεις. 

Η τομάτα αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για τη δημιουργία μαρμελάδας, καθώς η πλούσια γεύση και το άρωμά της δίνουν έντονο χαρακτήρα και χρώμα σε πολλές παρασκευές.

Υλικά για την πικάντικη μαρμελάδα τομάτας:

  • 500 γρ. τομάτες σε τσαμπί Lucia’s Farm
  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • 2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 ml λευκό βαλσάμικο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι, σκόνη

πικάντικη μαρμελάδα τομάτας

Εκτέλεση:

  • Περνάμε από το multi τη μισή ποσότητα από τις τομάτες, μαζί με το τζίντζερ. Τις υπόλοιπες τομάτες τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια του 1 εκατοστού.
  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τις τομάτες (κυβάκια και πολτός), όπως και τις ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το μπαχάρι και το βαλσάμικο.
  • Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πήξει η μαρμελάδα για 30 με 40 λεπτά. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε και ανακατεύουμε συχνά με ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα

Η πικάντικη μαρμελάδα τομάτας κρύβει και κάποια μυστικά στην παρασκευή αλλά και στην αποθήκευσή της. Η ποσότητα τομάτας που μπαίνει στο multi πρέπει να περιέχει και τα σποράκια, καθώς αυτά περιέχουν πηκτίνη και θα την βοηθήσουν να πήξει. Θα καταλάβετε ότι η πικάντικη μαρμελάδα τομάτας είναι έτοιμη όταν αρχίσει και στέκεται ρευστή πάνω στο κουτάλι. Να μην κυλά δηλαδή σαν νερό, αλλά σαν ρευστή μάζα. Επίσης, μη σας προβληματίσει αν η μυρωδιά στην αρχή θυμίζει σάλτσα τομάτας. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό!

Επιπλέον, κατά την τοποθέτηση στα βάζα, φροντίστε αυτά να είναι αποστειρωμένα και γεμάτα μέχρι πάνω, Έπειτα, κλείστε με το καπάκι ερμητικά και τα τοποθετήστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση και διατήρηση.