μαγειρικό λάδι
02 Ιούν

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνετε το μαγειρικό λάδι;

Πολλοί από εμάς κάνουμε ένα μεγάλο λάθος στην καθημερινότητα μας, χωρίς όμως να το γνωρίζουμε! Ποιο είναι αυτό; Δεν ανακυκλώνουμε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι  αλλά το πετάμε στο σιφόνι του νεροχύτη μας.

Γνωρίζετε όμως ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της κίνησης;

Το λάδι μετά από 1-2 φορές που θα το χρησιμοποιήσουμε για τηγάνισμα, αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα τοξικό τόσο για εμάς όσο και για το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Σκεφτείτε μόνο πως ένα λίτρο λάδι μπορεί να μολύνει εκατομμύρια λίτρα νερού!

Επιπλέον η ρίψη του μαγειρικού λαδιού στο σιφόνι έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις και να ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθαρισμό των αποχετεύσεων.

Λύση επίσης δεν αποτελεί η ρίψη του μαγειρικού λαδιού στα σκουπίδια μέσα σε μπουκάλια. Το λάδι είναι ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό και μπορεί να δημιουργήσει αναφλέξεις που μπορούν να εξελιχθούν σε πυρκαγιές μέσα στις χωματερές.

Δυστυχώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει στην Ελλάδα σύστημα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά.

Τα πλεονεκτήματα των βιοκαυσίμων όπως το biodiesel είναι ότι

  • Δεν είναι τοξικά
  • Έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θείο
  • Εκπέμπουν 40-50% λιγότερους ρύπους

Ποια είναι όμως η διαδικασία;

Επισκεφθείτε το super market της γειτονιάς σας και ρωτήστε αν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικού λαδιού.

Αν ναι, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φέρετε το χρησιμοποιημένο λάδι σας  στο κατάστημα μέσα σε ένα κατάλληλο δοχείο (π.χ. πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι νερού).

Από εκεί και πέρα μία εξειδικευμένη εταιρία θα τα συλλέξει και θα τα μεταφέρει σε εργοστάσιο παραγωγής biodiesel, όπου μετά από κατάλληλη επεξεργασία τα μαγειρικά λάδια θα μετατραπούν σε βιοκαύσιμα.

Στη Lucia’s Farm έχοντας σεβασμό για το περιβάλλον, δεν θα μπορούσαμε παρά να υποστηρίζουμε απόλυτα αυτή την πράξη!

Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε μία μικρή κίνηση η οποία όμως θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος!