μπριάμ
15 Ιούλ

Μπριάμ το καλοκαιρινό

Το μπριάμ είναι η απόδειξη πως με λίγα και απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις κάτι πεντανόστιμο και απόλυτα χορταστικό!

Είναι ένα άκρως καλοκαιρινό φαγητό γεμάτο βιταμίνες και γεύσεις λαχανικών όπως τομάτα, μελιτζάνα, πατάτα και κολοκυθάκι, που θα αποτελέσει τη λύση για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που δεν θέλετε να φάτε κρέας!

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα από τα αγαπημένα μας λαδερά πιάτα.

μπριάμ

Υλικά:

  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη στη μέση κατά μήκος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 800 γραμμάρια πατάτες Lucia’s Farm, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 6 τομάτες σε τσαμπί Lucia’s Farm, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 12 τοματίνια Lucia’s Farm
  • 5 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
  • 300 γραμμάρια τοματοπελτέ
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – Πιπέρι

μπριάμ

Πως θα το φτιάξετε:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τις μελιτζάνες για περίπου  5-7 λεπτά. Προσθέστε παραπάνω λάδι αν χρειαστεί. Η μελιτζάνες θα είναι έτοιμε μόλις μαλακώσουν
  • Με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού, μεταφέρετε τις μελιτζάνες μέσα σε ένα μπολ
  • Προσθέστε στο τηγάνι που τηγανίσατε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε λίγο λάδι αν το κρίνετε απαραίτητο και σοτάρετε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι
  • Μόλις είναι έτοιμα, μεταφέρετε τα και αυτά στο μπολ με τις μελιτζάνες
  • Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα στο μπολ τις πατάτες, τις τομάτες, τα κολοκυθάκια, τον τοματοπελτέ και 200 ml νερό
  • Πασπαλίστε με ρίγανη, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι
  • Ανακατέψτε καλά τα υλικά με μία μεγάλη κουτάλα, μεταφέρετε τα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και ρίξτε λίγο λάδι
  • Ψήστε το μπριάμ για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένο και για άλλα 20 περίπου, ξεσκέπαστο

 

Το μπριάμ σας είναι έτοιμο! Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φέτα και ψωμάκι 🙂