εξωτική_τοματοσαλάτα_από_τη_Μυανμάρ
03 Ιαν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες Food Bloggers “τιμούν” την τομάτα | Μέρος Τέταρτο

Η Ξεχωριστή Τοματο-Συνταγή της Ημέρας | Εξωτική Τοματοσαλάτα από τη Μιανμάρ

Πώς χρησιμοποιούν οι πιο δημιουργικοί Έλληνες food bloggers το νούμερο ένα αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας;

H Lucias Farm εντόπισε τέσσερις από τις πιο ξεχωριστές – όσο και απλές συνταγές με τομάτα που κυκλοφορούν στον online γευστικό κόσμο του food blogging, και σας τις παρουσιάζει σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που μυρίζει ελληνική γη!

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του αφιερώματος:

Μέρος Πρώτο: Ντοματόρυζο | Funky Cook

Μέρος Δεύτερο: Κρίταμα και Ψητά Τοματίνια | The Foodie Anarchist 

Μέρος Τρίτο: Pasta με Σάλτσα από Λιαστές Τομάτες και Χουρμάδες | Food Stories

Μία διαφορετική, εξωτική, τοματοσαλάτα

Μία παραδοσιακή συνταγή… από τη Μιανμάρ!

Η Μαριλένα Παντάκη είναι η “Madame Ginger!

Ιδρύτρια ενός από τα πιο επιτυχημένα, προσεγμένα και διακεκριμένα food blogs της χώρας, που έχει πλέον καθιερωθεί ως ο απόλυτος  soul food οδηγός για τους απανταχού Έλληνες  foodies.

Σε αυτή τη συνταγή η Madame Ginger “παίζει” με τη σαλάτα-σήμα κατατεθέν  της Ελλάδας, προτείνοντάς μας μία ξεχωριστή, εξωτική, παραλλαγή της.

Οι δύο πιο αγαπημένες σαλάτες των Ελλήνων, βασίζονται στο λατρεμένο καλοκαιρινό φρούτο, την τομάτα: H χωριάτικη και ο Nτάκος.

Μία σαλάτα που δοκίμασα στη Μιανμάρ έρχεται, όχι για να κλέψει την δόξα των αγαπημένων μας παραδοσιακών σαλατών, αλλά για να διεκδικήσει μια θέση στα καλοκαιρινά τραπέζια μας, ειδικά τις ημέρες που έχουμε όρεξη για κάτι διαφορετικό και…εξωτικό!

Η τοματοσαλάτα της Μιανμάρ, είναι δροσερή και εξωτική! Περιχύνεται και ανακατεύεται με ένα dressing φιστικιού και έχει αρώματα lime και φρέσκου κόλιανδρου.

Στα βασικά υλικά της έχει και μία κουταλιά fish sauce την οποία σας την βάζω σαν προαιρετική αφού στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με αυτό το υλικό.

Σας προτείνω να την τολμήσετε, θα κάνει όλη την διαφορά στην ένταση του dressing σας και στο τελικό αποτέλεσμα της σαλάτας σας!

εξωτική τοματοσαλάτα από τη Μιανμάρ

«Η τοματοσαλάτα της Μυανμάρ, είναι δροσερή και εξωτική! Περιχύνεται και ανακατεύεται με ένα dressing φιστικιού και έχει αρώματα lime και φρέσκου κόλιανδρου. φωτό: madameginger.com

Υλικά

Για 2 μερίδες | Χρόνος προετοιμασίας 10′

  • 3-4 τομάτες (όχι πολύ ώριμες)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2-3 Lime
  • 100 γρ. φιστίκια αλατισμένα (πίνατς)
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • (προεραιτικά) 1 κ.σ. fish sauce

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις τομάτες και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.

Κόβουμε τις τομάτες στα τέσσερα και με ένα πριονωτό μαχαίρι, αφαιρούμε τα σπόρια. Κόβουμε την σάρκα με λεπτές φέτες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύουμε με τις τομάτες σε ένα μπολ.

Βάζουμε σε ένα μίξερ με λεπίδες (multi) το ελαιόλαδο, τα φιστίκια, τον κόλιανδρο, την fish sauce (προαιρετικά) και τον χυμό από τα 2 lime και χτυπάμε καλά.

Δοκιμάζουμε και προθέτουμε αλατοπίπερο και ίσως χυμό lime, κατά προτίμηση.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε με φύλλα φρέσκου κολίανδρου, ολόκληρα φιστίκια και φέτες lime.

Καλή μας όρεξη!

Πηγή: Madame Ginger