παιδιά μέσα στην κουζίνα
04 Δεκ

Πως να βάλετε τα παιδιά μέσα στην κουζίνα

Η κουζίνα τις περισσότερες φορές αποτελεί ένα δυσπρόσιτο μέρος για τα παιδιά, κυρίως επειδή οι γονείς φοβούνται πως θα κάνουν κάποια ζημιά ή θα τραυματιστούν. Πολλές φορές αυτές οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες. Για αυτό το λόγο η παραμονή των παιδιών στην κουζίνα χρειάζεται πάντα κανόνες. Η μαγειρική περιλαμβάνει πράγματα που τραβάνε την προσοχή των παιδιών όπως οι διαφορετικές μυρωδιές, γεύσεις και υφές που έχουν τα φαγητά. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 6 βήματα για να φέρετε τα παιδιά μέσα στην κουζίνα και που ξέρετε…Μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι σεφ!

Πάρτε τα παιδιά μαζί σας για ψώνια

παιδιά μέσα στην κουζίνα

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να πάρετε τα παιδιά μαζί σας στα ψώνια είτε αυτά είναι στο σούπερ μάρκετ είτε στην λαϊκή αγορά. Μιλήστε τους για τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά που υπάρχουν και αφήστε τα να τα πιάσουν και να τα μυρίσουν. Επιπλέον μπορείτε να τα τους επιτρέψετε να διαλέξουν κάποια από τα φρούτα και τα λαχανικά που θα αγοράσετε. Με αυτό τον τρόπο τους ενθαρρύνεται πολύ στο να σας βοηθήσουν και στη διαδικασία του μαγειρέματος.

Ξεκινήστε με απλά και διασκεδαστικά φαγητά

παιδιά μέσα στην κουζίνα

Τις πρώτες φορές που θα φέρετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν με το μαγείρεμα, φροντίστε να φτιάξετε κάτι που λατρεύουν και η παρασκευή του είναι ταυτόχρονα διασκεδαστική και εύκολη, διαφορετικά θα βαρεθούν. Τέτοια φαγητά μπορεί να είναι η πίτσα ή τα μπισκότα. Μπορείτε ακόμη να τα αφήσετε να πειραματιστούν με πιο υγιεινές εκδοχές των φαγητών που λατρεύουν (ακόμη και αν κάποια υλικά δεν ταιριάζουν μεταξύ τους) προκειμένου να διεγείρετε την φαντασία τους και να γίνει η διαδικασία της μαγειρικής μία ευχάριστη συνήθεια.

Δώστε τους ένα βιβλίο μαγειρικής

παιδιά μέσα στην κουζίνα

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να παραμείνουν τα παιδιά σας στην κουζίνα είναι να πιστέψουν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού. Όταν ξεκινήσετε να μαγειρεύεται μαζί τους, δώστε τους ένα βιβλίο μαγειρικής και αφήστε τα να επιλέξουν τη συνταγή που θέλουν να μαγειρέψουν. Επιπλέον μπορείτε να τα ρωτήσετε τι είδους φαγητά τους αρέσουν περισσότερο και να ψάξετε μαζί τους να βρείτε τις κατάλληλες συνταγές.

Όλα στην ώρα τους

παιδιά μέσα στην κουζίνα

 

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για να εμπλέξετε τα παιδιά σας με τις εργασίες στην κουζίνα, είναι να τους δίνετε πάντα να κάνουν πράγματα που αρμόζουν στην ηλικία τους, πρώτον για να μην απογοητευτούν και δεύτερο για να μη τραυματιστούν. Τα μικρότερα παιδιά καλό είναι να περιορίζονται σε εργασίες όπως να ρίχνουν τα υλικά και να τα ανακατεύουν, να πλένουν τα λαχανικά και να κάνουν τις μετρήσεις των υλικών. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν μαχαίρια και τον φούρνο, πάντα με την δική σας επίβλεψη.

Φάτε όλοι μαζί οικογενειακά

παιδιά στην κουζίνα

Ανεξάρτητα από το τι θα μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας, φροντίστε να φάτε όλοι μαζί οικογενειακά. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα καταλάβουν πως όλα όσα έκαναν στην κουζίνα είχαν αντίκτυπο.

Καθαρίστε την κουζίνα μαζί τους

παιδιά μέσα στην κουζίνα

Η καθαριότητα της κουζίνας είναι μέρος της μαγειρικής. Δείξτε τους πως να καθαρίζουν τα μαγειρικά σκεύη και τον πάγκο της κουζίνας.  Επιπλέον υπενθυμίστε τους ότι πάντα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και αφού αγγίξουν τις τροφές.

Μη φοβηθείτε να βάλετε τα παιδιά σας στην κουζίνα. Θα τα κάνετε να εκτιμήσουν πολλά πράγματα και θα έρθετε πιο κοντά τους. 🙂