Ειδομένη
14 Οκτ

Η Lucia οργάνωσε και 2η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες της Ειδομένης!

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε και δεύτερη αποστολή αγαθών στην Ειδομένη από τους εργαζόμενους του Ομίλου Ευθυμιάδη (του Ομίλου δηλαδή που εντάσσεται η αγαπημένη μας Lucia Tomato) μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων και τις Διοικήσεις των εταιριών.

Αυτή την φορά συσκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν από τους εθελοντές συγκεκριμένα είδη που μας ζητήθηκαν από τους εθελοντές κατά την πρώτη μας αποστολή και πιο συγκεκριμένα παστέλια, μπάρες δημητριακών, μπανάνες, βρεφικές κουβερτούλες, αδιάβροχα καθώς και πάνω από 400 βρασμένα αβγά.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, καθώς και πολλές άλλες εθελοντικές οργανώσεις είναι εκεί και βοηθούν, με την τοπική Αστυνομία και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Ο.Η.Ε. να οργανώνει την κατάσταση.

Έχουν στηθεί αρκετές μεγάλες σκηνές για την προστασία των προσφύγων σε περίπτωση κρύου και βροχής καθώς και χημικές τουαλέτες. Οι πρόσφυγες, κατά την πλειοψηφία τους οικογενειάρχες και άνθρωποι με αξιοπρέπεια, περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους, έτσι ώστε ανά ομάδες να περπατήσουν μέχρι τα σκοπιανά σύνορα και εκεί συνεχίσουν το κοπιαστικό τους ταξίδι προς τις βορειο-ευρωπαϊκές χώρες με τρένα, λεωφορεία, ακόμη και με τα πόδια.

Οι ανάγκες πολλές, κυρίως σε τρόφιμα, και είδη χειμερινής ένδυσης. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος αναγκών:

Βρεφικά-Παιδικά Είδη:

Βρεφικές-παιδικές πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες συγκάματος, ταλκ, πιπίλες, μπιμπερό, μάρσιποι, παιδικές κουβέρτες, συσκευασμένες έτοιμες φρουτόκρεμες, βρεφικό γάλα, κρέμες σε σκόνη, κουταλάκια μίας χρήσης, πλαστικά ποτήρια, κουβέρτες για μωρά, παιδικό γάλα μακράς διάρκειας.

Ξηρά τροφή:

Παστέλια, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, σταφίδες, γάλα μακράς διάρκειας, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, κονσέρβες (όχι χοιρινό), φρυγανιές, ατομικούς χυμούς, καραμέλες, γλειφιτζούρια.

Είδη προσωπικής υγιεινής:

Ατομικά σαπούνια, οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες, χαρτιά υγείας, σερβιέτες.

Είδη ένδυσης:

Κάλτσες (βρεφικές, παιδικές, ενηλίκων), παπούτσια βρεφικά, παιδικά, ενηλίκων (κατάλληλα για περπάτημα), γαλότσες, αδιάβροχα  μπουφάν, σκούφοι, καπέλα, γάντια, κασκόλ (βρεφικά, παιδικά, ενηλίκων), βρεφικά φορμάκια, σακίδια πλάτης, sleeping bags.

Είδη για δημιουργική απασχόληση των παιδιών – παιχνίδια:

Μπαλόνια, κηρομπογιές, μαρκαδόροι χοντροί, σπάγκο σε διάφορα χρώματα, στρατσόχαρτο χοντρό, χαρτόνια σε διάφορα χρώματα, πλαστελίνες.

Φαρμακευτικό Υλικό:

Αντιπυρετικά (παιδικά, ενηλίκων), κρέμες αντισταμινικές, κρέμες ενυδατικές, παστίλιες για τον λαιμό, χάπια για το στομάχι.

Υπάρχουν πολλές Μ.Κ.Ο. που μαζεύουν τα αγαθά, δείτε τον
Πανελλαδικό Χάρτη Σημείων Συλλογής Ειδών για τους Πρόσφυγες

Επίσης – ενδεικτικά – και οι παρακάτω σύνδεσμοι:
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Περιοδικό Θεσσαλονίκης Parralaxi
Εθελοντές Κιλκίς – Θεσσαλονίκης