οφέλη της τομάτας
13 Ιούν

Οφέλη της τομάτας για την υγεία και το σώμα

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι τόσο περισσότερο θα εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας τις τομάτες. Οι τρόποι που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε στη καθημερινή μας διατροφή είναι πολλοί και ευφάνταστοι και μπορείτε να τους βρείτε σε προηγούμενα άρθρα μας όπως αυτό.

Όλοι γνωρίζουμε την υπέροχη γεύση που έχει η τομάτα όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τις ευεργετικές για την υγεία και το σώμα ιδιότητες της;

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Οι τομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C καθώς και β–καροτένιο που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που είναι υπεύθυνες για βλάβες στο δέρμα όπως η γήρανση της επιδερμίδας. Λόγω του ότι το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει τη βιταμίνη C, είναι προτιμότερο εάν χρησιμοποιούμε τις τομάτες ως αντιοξειδωτικά να τις τρώμε ωμές.

οφέλη της τομάτας

Πιο δυνατά μαλλιά

Η κατανάλωση τομάτας μπορεί να βοηθήσει στην περιποίηση των μαλλιών μας. Η υψηλή περιεκτικότητα της τομάτας σε βιταμίνη A και σίδηρο μπορεί να κάνει τα μαλλιά μας πιο γερά και λαμπερά καθώς και να επανορθώσει τις κατεστραμμένες άκρες. Επιπλέον συμβάλλει  στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του pH στα μαλλιά, πράγμα που βοηθάει στη διατήρηση του φυσικού χρώματος τους. Εκτός από την κατανάλωση της τομάτας μπορούμε να εφαρμόσουμε απευθείας τοματοχυμό στα μαλλιά μας, να κάνουμε απαλό μασάζ για λίγα λεπτά και να ξεβγάλουμε με άφθονο νερό.

Καλύτερη όραση

Οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β – καροτένιο που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των ματιών καθώς και στην προστασία τους από το ηλιακό φως. Επιπλέον αποτελούν ισχυρούς συμμάχους ενάντια σε ασθένειες των ματιών όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

οφέλη της τομάτας

Γερά και δυνατά κόκαλα

Οι τομάτες βοηθούν στο να χτίσουμε γερά και δυνατά κόκαλα. Περιέχουν τόσο βιταμίνη Κ όσο και ασβέστιο που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των οστών. Επιπλέον μπορούν να συμβάλλουν στην επιδιόρθωση βλαβών που μπορεί να παρουσιαστούν στα οστά. Τέλος το λυκοπένιο της τομάτας συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η οστεοπόρωση.

Υγιές δέρμα

To β–καροτένιο και το λυκοπένιο που βρίσκονται στις τομάτες, κάνουν το δέρμα μας πιο ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία και επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακμής. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τις τομάτες ως καταπραϋντικό για κάψιμο από τον ήλιο, απλώνοντας αλεσμένη τομάτα στο σημείο που έχουμε καεί καθώς και για καθαρισμό προσώπου από τους καθημερινούς ρύπους που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας μας.

Ελπίζουμε με όλα τα παραπάνω να σας πείσαμε για την αξία που έχει η τομάτα για την υγεία μας και να την υιοθετήσετε στην καθημερινή σας διατροφή.