πατάτες Νευροκοπίου
30 Δεκ

Γιατί δεν είναι όλες οι πατάτες Νευροκοπίου;

Σας έχουμε συνηθίσει σ’αυτό το blog να διαβάζετε για συνταγές, για την παραγωγή της ντομάτας Lucia και τις δράσεις της. Όμως, η ζωή δεν είναι μόνο …ζουμερή όπως μια τσαμπάτη ντομάτα αλλά και …νόστιμη όπως μια καλοψημμένη πατάτα! Εν προκειμένω η Μυρτώ, η εξαδέλφη της Lucia, προϊόν επίσης της Hellenic Farming. Διαβάστε, λοιπόν, έναν από τους λόγους για τους οποίους η Μυρτώ αξίζει μια θέση στο τραπέζι σας!

Το ακριτικό Νευροκόπι στον νομό Δράμας είναι γνωστό για δυο πράγματα. Για το ότι είναι το πιο κρύο μέρος στην Ελλάδα με θερμοκρασίες υπό του μηδενός αρκετά συχνά και για τις πατάτες του. Κι αν το πρώτο δεν μπορεί να είναι εξαγώγιμο προϊόν (ευτυχώς), το δεύτερο είναι και με το παραπάνω…
Δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά στη χώρα του ‘είσαι, ό,τι δηλώνεις’, πολύ συχνά συναντάται το φαινόμενο να πωλούνται σε αγορές ή μανάβικα πατάτες Νευροκοπίου, ενώ δεν είναι. Φυσικά, από ένα σημείο και πέρα μπορεί η λογική να λέει ότι δεν γίνεται να είναι όλες αυτές οι πατάτες από το Νευροκόπι (δεν είναι δα και τόσο μεγάλη η περιοχή εκεί) αλλά πως να το αποδείξει ο καταναλωτής; Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στα ΠΟΠ (Προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης). Τι σημαίνουν, όμως;
Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.


Ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

πατάτες Νευροκοπίου

Οι πατάτες Μυρτώ παράγονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κι ένα σημαντικό κομμάτι τους παράγεται στην περιοχή του Νευροκοπίου. Σ’αυτές, λοιπόν -και μόνο- τις πατάτες μπορείτε να διακρίνετε στη συσκευασία μας το διακριτικό ΠΓΕ, που αφορά την προέλευσή τους. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα πιστοποιημένα ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους. Για την ενημέρωσή σας να σας πούμε πως την πιστοποίηση την ασκεί ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ)-ΔΗΜΗΤΡΑ, που φέρει το διακριτικό τίτλο AGROCERT σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
Όπως διαβάζουμε στο website τους www.agrocert.gr, «Οι έλεγχοι στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης των εν λόγω προϊόντων, σε κάθε είδους κατάστημα, χώρο πώλησης ή/και διάθεσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με ενδείξεις ΠΟΠ ή ΠΓΕ, καθώς και σε πάσης φύσεως διαφημιστικό υλικό, προκειμένου να προστατευτούν οι καταχωρισμένες ονομασίες, ενδείξεις, το κοινοτικό σύμβολο καθώς και το εθνικό σήμα (ΑGROCERT) διενεργούνται αποκλειστικά από αρμόδια όργανα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Με άλλα λόγια την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να σας πουλήσει κάποιος πατάτες Νευροκοπίου, ζητήστε του να το αποδείξει.

ΥΓ Οι πατάτες Μυρτώ θα είναι διαθέσιμες μέχρι την αρχή της άνοιξης σε επιλεγμένα μανάβικα και supermarkets και θα επανέλθουν αργότερα μέσα στη χρονιά με την 2η σοδειά τους!