πρώτη φορά στο σχολείο
04 Σεπ

Πρώτη μέρα στο σχολείο

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και ήρθε η ώρα για τους μικρούς μας φίλους, να επιστρέψουν την επόμενη βδομάδα στις σχολικές αίθουσες! Για κάποιους θα είναι η πρώτη τους φορά ενώ για κάποιους άλλους θα γίνει η μεγάλη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Το άγχος των παιδιών το μοιράζονται φυσικά μαζί και οι γονείς τους.

Ειδικά για τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στην πρώτη δημοτικού, το αίσθημα του αποχωρισμού είναι πολύ έντονο. Όμως να θυμάστε πως το παιδί σας δεν θα είναι μόνο του στο σχολείο.

Δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του παιδιού σας και να προσπαθήστε να μην του μεταφέρετε την αγωνία και την ανησυχία σας, το άγχος και το φόβο σας σχετικά με την προσαρμογή του.

Πρώτη φορά στο σχολείο

Ιδανικό θα ήταν λίγο καιρό πριν ξεκινήσει το σχολείο να πάτε το παιδί να γνωρίσει το χώρο και τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του.

Ψωνίστε μαζί τους τον σχολικό εξοπλισμό και ετοιμάστε παρέα τα πράγματα που θα παίρνει μαζί του στο σχολείο. Διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει και γενικά αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες.

Πρώτη φορά στο σχολείο

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά, όσο αφορά την ικανότητα προσαρμογής του. Το κάθε παιδί έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα.

Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, συζητήστε για τις δυσκολίες που πιθανόν αντιμετώπισε στη διάρκεια της ημέρας του αλλά και για το τι έκανε, πως πέρασε και τι κατάφερε. Δείξτε ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του.

Ενθαρρύνετε την παρέα με τους συμμαθητές του. Προτείνετε στο παιδί να προσκαλέσει στο σπίτι συμμαθητές με τους οποίους μιλάει περισσότερο στο σχολείο έτσι ώστε να το βοηθήσετε να σπάσει τον πάγο.

Πρώτη φορά στο σχολείο

Δείξτε στα παιδιά σας ότι εκτιμάτε την εκπαίδευση

Ένας προφανής τρόπος για να το κάνετε είναι να τους κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα τους, την πορεία τους αλλά και τις σκέψεις τους. Η εκπαίδευση αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει να είστε ενήμεροι και να μην μένετε στα παλιά δεδομένα, αλλά να προσαρμόζεστε στα νέα. Επισκεφτείτε μουσεία ως οικογένεια, συζητείστε για τα τοπικά γεγονότα, ακολουθείστε τα χόμπι τους και τα ενδιαφέροντα τους, κάντε διάλογο μαζί τους.

Ενθαρρύνετε την ανάγνωση

Το διάβασμα θέλει εκπαίδευση , οπότε όσο πιο νωρίς προτρέπεται το παιδί σας να διαβάζει βιβλία τόσο το καλύτερο. Αν βλέπετε ότι υπάρχει δυσκολία, διαβάστε και εσείς μαζί τους.

Μία καινούρια συναρπαστική πραγματικότητα ξεκινά για τα παιδιά σας!

Καλή σχολική χρονιά 🙂