διατροφή των μαθητών
11 Σεπ

Η σωστή διατροφή των μαθητών

Η διατροφή των μαθητών χρειάζεται ποικιλία. Οι γονείς πρέπει να έχουν στο νου τους πως αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά και πως οι διατροφικές συνήθειες τους ξεκινούν από αυτούς. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να φροντίσουμε για τη σωστή διατροφή των παιδιών μας, ώστε να παίρνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η επιστροφή στα σχολεία πλησιάζει και οι ανάγκες των παιδιών για ενέργεια και πνευματική διαύγεια θα πολλαπλασιαστούν. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για να καταφέρει ο μαθητής να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς και να βγει νικητής!

Ξεκινήστε από το πρώτο γεύμα της ημέρας, το πρωινό! Είναι το πιο σημαντικό γεύμα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες αποδόσεις σε μαθήματα που απαιτούν την επίλυση ασκήσεων, στη μνήμη, στην εγρήγορση και την συγκέντρωση. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα γεύματα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από «καύσιμα», για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Για να μπορεί ο οργανισμός να τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, ο μαθητής θα πρέπει να τρώει ένα γεύμα ή σνακ κάθε 2-3 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φροντίστε λοιπόν το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών σας να περιέχει τα παρακάτω:

Λιπαρά

Τα καλά λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, που είναι σημαντικό για τις καλές επιδόσεις των μαθητών, αλλά και για την όραση και την καλή διάθεση.

Πρωτεΐνες

Αν σκεφτεί κάποιος ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται την πρωτεΐνη, τα παιδιά και οι έφηβοι, λόγω της ανάπτυξής τους, τη χρειάζονται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον τα αμινοξέα των πρωτεϊνών, είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, συντελώντας στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος των παιδιών.

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία

Επιπρόσθετα, αναγκαία είναι και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, για την ομαλή λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, ενώ καθαρίζουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης κόπωσης και στρες.

Νερό

Τέλος το νερό, είναι απαραίτητο συστατικό για την καλή πνευματική και αθλητική απόδοση και δε θα πρέπει να το ξεχνάνε τα παιδιά. Αποφύγετε να αντικαταστήσετε το νερό με χυμούς.