Η τομάτα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, και από τα αγαπημένα τρόφιμα της ελληνικής οικογενείας. Πολύ γευστική αλλά και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, μπορεί να καταναλωθεί ωμή σε σαλάτα, ή χυμούς, ή μαγειρεμένη και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (δείτε τις συνταγές που σας προτείνουμε!) αλλά και ως την πιο νόστιμη σάλτσα, το έντονο χρώμα της ζωντανεύει κάθε πιάτο.

Ιστορικά

Αν και μας είναι τόσο γνώριμη και αγαπημένη, η τομάτα πρωτοήρθε σχετικά πρόσφατα στην Ευρώπη, με τα καράβια με των Ισπανών εξερευνητών του «Νέου Κόσμου» στις αρχές του 16ου αιώνα.

Η ιστορία της τομάτας ξεκινά γύρω στο 700 μΧ , όταν την καλλιεργούσαν οι Αζτέκοι και οι Ίνκας. Το όνομα την προέρχεται από τα Nahuatl την γλώσσα των Αζτέκων, που την έλεγαν “tomatl”.

Στην αρχή οι Ευρωπαίοι ήταν καχύποπτοι απέναντι στις τομάτες, και τις καλλιεργούσαν μόνο ως διακοσμητικά φυτά, γιατί το φυτό έμοιαζε πολύ με το φυτό της Atropa Belladonna (Μπελαντόνα ή αλλιώς Άτροπος), που ήταν γνωστή από την αρχαία Ελλάδα (Θεόφραστος) για τις δηλητηριώδεις, ψυχοτρόπες αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες του.

Ο Σουηδός βοτανολόγος Carl Nilson Linnaeus της έδωσε την λατινική ονομασία της, Lycopersicon Esculentum (ροδάκινο του λύκου). Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο λυκοπένιο, μια καροτενοειδής ουσία με αντιοξειδωτική δράση και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οι Τομάτες της Lucia’s Farm

Υπάρχουν πάνω από 10.000 ποικιλίες τομάτας σε όλο τον κόσμο, η κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά και γευστικές ιδιότητες. Εμείς, μετά από πολύχρονες δοκιμές, διαλέξαμε και καλλιεργούμε τις ιδανικότερες για τις συνθήκες της χώρας μας, έτσι ώστε να έχετε πάντα τις νοστιμότερες στο πιάτο σας.

Γνωρίζετε ότι…

Οι κομμένες πράσινες τομάτες (άγουρες) αν αφεθούν σε φωτεινό και ζεστό περιβάλλον κοκκινίζουν. Δεν έχουν όμως την ίδια γεύση με εκείνες που ωριμάζουν πάνω στο φυτό. Γι’ αυτό και εμείς κόβουμε και τις τομάτες μας όταν έχουν ήδη κοκκινίσει, και σας τις προσφέρουμε με το τσαμπί τους, το οποίο συνεχίζει να δίνει στις τομάτες θρεπτικά συστατικά ακόμα και αφού έχουν κοπεί, οπότε οι τομάτες μας παραμένουν φρέσκες για πολύ περισσότερο, σαν να έχουν μόλις κοπεί.

Η ηλιοφάνεια επηρεάζει σημαντικά την ωρίμανση και την γεύση της τομάτας, οπότε η Ελλάδα έχει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της. Γι’ αυτό και οι Ελληνικές τομάτες είναι από τις πιο νόστιμες στον κόσμο.

Τα είδη της