24 Ιούν

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύετε τις τομάτες;

Ψυγείο ή όχι; Ένα μεγάλο μυστήριο που πρόκειται να λύσουμε μέσω ενός πειράματος.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι συνέβη…

Οι τομάτες στο πείραμα ήταν όσο το δυνατόν πιο όμοιες μεταξύ τους για να ελαχιστοποιηθούν οι διακυμάνσεις ωρίμανσης. Το πείραμα έγινε με μεγάλες τομάτες και τοματίνια.

Μια ημέρα μετά

Αποθήκευση της τομάτας

Οι μισές τομάτες, λοιπόν, έμειναν για μια ημέρα στο ψυγείο και οι υπόλοιπες σε θερμοκρασία δωματίου. Η μόνη διαφορά, μάλλον απειροελάχιστη, ήταν πως οι τομάτες σε θερμοκρασία δωματίου ήταν ελάχιστα πιο κόκκινες. Παρόλο που δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές, εάν κάποιος παρατηρήσει καλά, βλέπει κίτρινα σημάδια στη φλούδα της τομάτας που έμεινε στο ψυγείο για μια ημέρα.

Αποθήκευση της τομάτας

Όσο για τα τοματίνια, παρατηρήθηκαν ότι αυτά που ήταν σε θερμοκρασία δωματίου είχαν ελάχιστα πιο έντονο χρώμα.

Τι παρατηρήθηκε όταν κόπηκαν οι τομάτες;

Αποθήκευση της τομάτας

Σ’ αυτό το σημείο παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά με την τομάτα που ήταν στο ψυγείο να εμφανίζει περισσότερο άσπρο απ’ ότι οι τομάτες που ήταν σε θερμοκρασία δωματίου.

Ιδού μια πιο κοντινή λήψη για να παρατηρήσετε καλύτερα την διαφορά!

Αποθήκευση της τομάτας

Τα τοματίνια και πάλι έδειξαν ελάχιστη διαφορά με τα τοματίνια πάντως που ήταν σε θερμοκρασία δωματίου να είναι ελαφρώς πιο κόκκινα.

Αποθήκευση της τομάτας

Όσον αφορά στη γεύση τα συμπεράσματα ήταν ότι οι τομάτες που είχαν μείνει έξω ήταν πιο γλυκές και αρωματικές. Στα τοματίνια οι διαφορές στην γεύση δεν ήταν τόσο εμφανείς.

Δύο ημέρες μετά

Την επόμενη ημέρα η γεύση από την τομάτα και το τοματίνι που ήταν στο ψυγείο ήταν καλύτερα από αυτά που είχαν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Στην αρχή -την πρώτη ημέρα- οι τομάτες που ήταν σε θερμοκρασία δωματίου είχαν καλύτερη γεύση. Παρόλα αυτά την επόμενη ημέρα οι τομάτες του ψυγείου ήταν καλύτερες.

Συμπεράσματα

Στις περισσότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι θερμοκρασίες αποθήκευσης μπορούν να επηρεάσουν τόσο την υφή της τομάτας όσο και τα αρώματα της. Είναι αναμενόμενο σε ψυχρότερες θερμοκρασίες να χάνονται πιο γρήγορα οι πτητικές ουσίες.

Οι πιο ώριμες τομάτες είναι καλό να φυλάσσονται στο ψυγείο, ενώ οι λιγότερο ώριμες θα επωφεληθούν εάν είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Με λίγα λόγια να εξετάζετε την ποιότητα της τομάτας σας, την θερμοκρασία και το πόσο καιρό σκοπεύετε να τις κρατήσετε πριν αποφασίσετε πως θα τις αποθηκεύσετε. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι εάν έχετε αποφασίσει να τις κρατήσετε για περισσότερες από δύο ημέρες θα ήταν καλύτερα να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο.