03 Ιούν

Πως σχετίζεται το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών με τις ιδιότητες που έχουν

Γνωρίζατε ότι ανάλογα με το χρώμα τους τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ορισµένα κοινά  θρεπτικά συστατικά;

Σύμφωνα με έρευνες οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν κοινά χρώματα έχουν ορισµένα κοινά  θρεπτικά συστατικά, που δρουν αναλόγως στον οργανισµό µας!
Αυτό συμβαίνει γιατί στα φρούτα και στα λαχανικά υπάρχουν «φυτοχηµικά» συστατικά που τους χαρίζουν το ιδιαίτερο χρώµα τους.
Με βάση αυτά τα φυτοχημικά συστατικά τα φρούτα και λαχανικά χωρίζονται σε:

Κόκκινο χρώμα

χρώμα των φρούτων

Τα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα είναι γνωστά για την αντικαρκινική τους ιδιότητα, για την έντονη αντιοξειδωτική δράση τους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κάποια από αυτά είναι: τοµάτα, κόκκινο µήλο, κόκκινο λάχανο, φράουλες, ραπανάκι, κόκκινο κρεµµύδι, κόκκινη πιπεριά, καρπούζι, κεράσια, µούρα.
Θρεπτικά συστατικά
Τα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυάνες, καροτενοειδή (π.χ. λυκοπένιο) και βιταµίνη C. Περιέχουν ακόμα μια σηµαντική ποσότητα φυτικών ινών και καλίου.

Πράσινο χρώμα

χρώμα των φρούτων

Τα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι γνωστά για την ενέργεια που χαρίζουν. Το χρώμα τους το οφείλουν στα γλυκοζινολικά άλατα.
Κάποια από αυτά είναι: µαρούλι, λάχανο, σπανάκι, µπρόκολο, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, ακτινίδιο, αβοκάντο, πράσινο µήλο, πράσινα σταφύλια, αχλάδι.
Θρεπτικά συστατικά
Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταµίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Περιέχουν και σηµαντικές ποσότητες φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταµινών του συµπλέγµατος Β, βιταµίνη Κ.

Κίτρινο χρώμα

χρώμα των φρούτων

Τα κίτρινα φρούτα και λαχανικά βοηθούνστην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς επίσης και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το κίτρινο χρώµα των λαχανικών και των φρούτων καθορίζεται από τα φλαβονοειδή και τη βήτα-κρυπτοξανθίνη.
Κάποια από αυτά είναι: μπανάνα, λεμόνι, καλαµπόκι, κίτρινη πιπεριά, πεπόνι, κίτρινογκρέιπφρουτ, ανανάς, µάνγκο.
Θρεπτικά συστατικά
Τα κίτρινα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταµίνη C και φλαβονοειδή. Περιέχουν φυτικές ινες, φυλλικά οξέα, ασβέστιο και κάλιο.

Πορτοκαλί χρώμα

Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά έχουν αρκετές ομοιότητες με τα κίτρινα μόνο που τα πορτοκαλί είναι πλούσια και σε καροτενοειδή (άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτένιο), στα οποία οφείλεται και το έντονο πορτοκαλί χρώµα. Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών και στο να διατηρείται υγιές το δέρμα.
Κάποια από αυτά είναι: καρότο, κολοκύθα, πορτοκαλί πιπεριά, πορτοκάλι, βερίκοκο, ροδάκινο, µανταρίνια, νεκταρίνι.
Θρεπτικά συστατικά
Τα θρεπτικά συστατικά των πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών είναι παρόμοια με αυτά των κίτρινων δηλαδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή αλλά και καροτενοειδή. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, φυλλικά οξέα, ασβέστιο και κάλιο.

Μπλε-Μοβ χρώμα

χρώμα των φρούτων

Τα μπλε ή μοβ φρούτα και λαχανικά ρυθμίζουν την πίεση. Το χρώμα τους οφείλεται στις ανθοκυανίνες και τις πολυφαινόλες τους, οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, µαζί µε το λυκοπένιο.
Κάποια από αυτά είναι: µελιτζάνα, παντζάρι, δαµάσκηνα, βατόµουρα, µοβ ποικιλίες µαρουλιού ή λάχανου, σύκα.
Θρεπτικά συστατικά
Τα μπλε ή μοβ φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε ανθοκυάνες και πολυφαινόλες µε αντιοξειδωτική δράση.

Άσπρο χρώμα

χρώμα των φρούτων

Τα άσπρα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας αλλά και στην μείωση των καρδιακών παθήσεων.
Κάποια από αυτά είναι: κουνουπίδι, λάχανο, σκόρδο, κρεμμύδι.
Θρεπτικά συστατικά
Τα άσπρα φρούτα και λαχανικά περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσια και σε Βιταμίνη Ε.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τρώτε φρούτα και λαχανικά απ’ όλες τις ομάδες (χρώματα) και έτσι να εξασφαλίσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για μια πιο ολοκληρωμένη διατροφή και για να διατηρηθείτε υγιείς.