Υδροπονία

Οι τομάτες Lucia’s Farm καλλιεργούνται με την μέθοδο της υδροπονίας σε γυάλινο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η υδροπονία είναι η βέλτιστη σύγχρονη μέθοδος καλλιέργειας τομάτας, γιατί διασφαλίζει την σωστή, ελεγχόμενη και ισορροπημένη θρέψη των φυτών, και σε συνδυασμό με την επιλογή των καλύτερων ποικιλιών, εξασφαλίζει ότι οι τομάτες Lucia’s Farm είναι πάντα νόστιμες και πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Αν και η υδροπονία είναι μια εξελιγμένη μέθοδος, έχει τις ρίζες της σαν τεχνική καλλιέργειας στην αρχαιότητα: υπάρχουν αναφορές στην χρήση υδροπονικής καλλιέργειας στην αρχαία Αίγυπτο και στην αρχαία Κίνα, και τόσο οι Επιπλέοντες Κήποι των Αζτέκων όσο και οι θαυμαστοί Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας στηρίζονταν σε μορφές υδροπονίας.

Τι είναι υδροπονία;
Υδροπονία λέγεται η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα. Είναι μία μέθοδος γεωργικής παραγωγής που στηρίζεται στο γεγονός ότι τα φυτά δεν χρειάζονται χώμα για να αναπτυχθούν.
Τα φυτά λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το νερό, ενώ το υπόστρωμα απλά συγκρατεί το νερό και στηρίζει το φυτό.

Η υδροπονία κερδίζει διαρκώς έδαφος σαν μέθοδος καλλιέργειας, γιατί προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής καλλιέργεια. Τα βασικά πλεονεκτήματα της υδροπονικής καλλιέργειας είναι:

  1. Υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ασθενειών, και οι εχθροί και ασθένειες είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν.Το υπόστρωμα στο οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες των φυτών είναι αδρανές και απολυμασμένο, οπότε τα φυτά μας δύσκολα προσβάλλονται από ασθένειες και έντομα που υπάρχουν ή αναπτύσσονται στο χώμα. Έτσι δεν χρειάζονται χημικά προϊόντα φυτοπροστασίας, των οποίων η χρήση είναι ελάχιστη έως μηδενική.Η φυτοπροστασία διασφαλίζεται με βιολογικές μεθόδους που στηρίζονται στην πρόληψη, ακολουθώντας τις αρχές του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών, όποτε διασφαλίζουμε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων χωρίς υπολείμματα χημικών.
  2. Υπάρχει απόλυτος έλεγχος στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν τα φυτά, οπότε οι τομάτες μας είναι πάντα ποιοτικές, θρεπτικές και γευστικές.Επειδή έχουμε τον πλήρη έλεγχο της θρέψης της καλλιέργειας, εξασφαλίζουμε ότι τα φυτά μας λαμβάνουν την βέλτιστη θρέψη και όχι απλά τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το χώμα. Η υδροπονία, σε συνδυασμό με την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών, εξασφαλίζει ότι οι τομάτες Lucia’s Farm είναι πάντα νόστιμες και πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  3. Η υδροπονία είναι φιλική προς το περιβάλλον.Η υδροπονία καταναλώνει πολύ λιγότερο νερό από της κλασσικές μεθόδους καλλιέργειας αφού το νερό που μένει όταν τα φυτά έχουν απορροφήσει τα συστατικά που χρειάζονται από το θρεπτικό διάλυμα απολυμαίνεται, φιλτράρεται και επαναχρησιμοποιείται. Έτσι όχι μόνο πετυχαίνουμε τεράστια εξοικονόμηση νερού αλλά δεν μολύνεται το περιβάλλον.Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι στο θερμοκήπιο μας εφαρμόζεται σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτό σημαίνει ότι:

  Παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο και καλύπτει τις ανάγκες μίας κωμόπολης 5-6.000 κατοίκων.

  Η θερμότητα που προκύπτει και διαφορετικά θα απορριπτόταν στο περιβάλλον, ανακτάται και αξιοποιείται στους χώρους του θερμοκηπίου για την θέρμανση των φυτών.

  Τα καυσαέρια που προκύπτουν από την παραγωγή ηλεκτρισμού καθαρίζονται, και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται εμπλουτίζει το θερμοκήπιο και καταναλώνεται από τα φυτά, χωρίς να δημιουργεί ρύπους στο περιβάλλον.

Αντιμετώπιση ασθενειών με φυσικούς εχθρούς

Η τομάτα δεν είναι αγαπημένη τροφή μόνο των ανθρώπων αλλά και διαφόρων εντόμων και μυκήτων. Αν και η υδροπονία περιορίζει κατά πολύ την εμφάνιση ασθενειών που μεταφέρονται από το χώμα και παρότι στο θερμοκήπιο τηρούμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής για να εμποδίσουμε όσο είναι δυνατό την είσοδο εντόμων εχθρικών προς την καλλιέργεια, ορισμένες φορές κάποια βρίσκουν τρόπο να εισβάλλουν.

Υδροπονία Lucia's Farm - Πως καλλιεργούνται

Σε αυτή την περίπτωση, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με φυσικό τρόπο. Μόλις εντοπίσουμε έντομα-εχθρούς στην καλλιέργεια στις ειδικές παγίδες που υπάρχουν διάσπαρτες μέσα στο θερμοκήπιο, εισαγάγουμε τους φυσικούς εχθρούς (ωφέλιμα έντομα) στη φυτεία, τα οποία εξοντώνουν τα έντομα-εχθρούς. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την χρήση χημικών σκευασμάτων.

Φυσική γονιμοποίηση

Ανάμεσα στα έντομα ωφέλιμα για την καλλιέργεια είναι και ο βομβίνος (Bombus Τerrestris). Είδος αγριομέλισσας, οφείλουν την ονομασία του στην Ελληνική λέξη βόμβος (= θόρυβος), δηλαδή το χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν όταν πετούν.

Είναι οι φυσικοί επικονιαστές γι’ αυτό και είναι πολύ χρήσιμοι μέσα στο θερμοκήπιο, αφού η γονιμοποίηση της τομάτας Lucia’s Farm γίνεται με φυσικό τρόπο. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα λουλούδια στα φυτά μας, οι βομβίνοι που ζουν μέσα στο θερμοκήπιο αντιλαμβάνονται ποια λουλούδια είναι έτοιμο για γονιμοποίηση και τα επισκέπτεται, μεταφέροντας τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι. Έτσι γίνεται η γονιμοποίηση για να ακολουθήσει η καρπόδεση λίγες μέρες μετά. Η φυσική γονιμοποίηση εξασφαλίζει την σωστή καρπόδεση, αρά και καλύτερη ποιότητα τομάτας, γιατί ο καρπός που προκύπτει από την φυσική γονιμοποίηση είναι πιο σφιχτός, πιο ζουμερός και πιο νόστιμος, και δεν χρειάζεται η χρήση ορμονών για την σωστή ανάπτυξη του καρπού.

Είμαστε πολύ περήφανοι για το θερμοκήπιο μας, και τη φροντίδα που είναι εμφανής σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας. Το θερμοκήπιο μας είναι ανοικτό για επισκέψεις, και φιλοξενούμε συχνά σχολεία και ομάδες φοιτητών. Αν θα σας ενδιέφερε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια της τομάτας μας, ή θα θέλατε να μας επισκεφθείτε, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.