πιτσα
04 Ιούλ

Καλοκαιρινή δροσερή πίτσα ?

Όλοι αγαπάμε την πίτσα! Όμως το καλοκαίρι είναι η περίοδος που αναζητάμε ελαφριές επιλογές!

Σήμερα λοιπόν, θα φτιάξουμε μία ελαφριά και δροσερή καλοκαιρινή πίτσα, που η γέμιση της αποτελείται κατά κύριο λόγο από λαχανικά. Αυτό που όμως πραγματικά απογειώνει τη γεύση της είναι το βούτυρο με βασιλικό και η σως από κάσιους.

 

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 125 ml στραγιστό γιαούρτι
  • 125 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( Θα χρειαστεί λίγο αλεύρι και για το άπλωμα της ζύμης)
  • ½ κουταλάκι της σούπας baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Για τη γέμιση:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 100 γραμμάρια τριμμένη μοτσαρέλα
  • 100 γραμμάρια τριμμένο cheddar
  • 400 γραμμάρια τοματίνια Fiesta Lucia’s Farm, κομμένα στη μέση
  • 10 πράσινες ελιές, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 60 γραμμάρια φύλλα baby σπανάκι

πίτσα

Για το βούτυρο με βασιλικό και σκόρδο:

  • 1 ½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 120 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μικρό ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο

 

Για την σως από κάσιους:

  • 120 γραμμάρια κάσιους, που θα έχετε αφήσει να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 15 λεπτά
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150 ml κρύο ζωμό λαχανικών

 

Προετοιμασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς

Για τη ζύμη:

  • Σε ένα μπολ τοποθετήστε το γιαούρτι, το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι
  • Ανακατέψτε καλά τα υλικά με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Το μείγμα σας θα πρέπει να είναι παχύ και ελαφρώς κολλώδες. Αν νιώθετε ότι είναι ξερό, βάλτε λίγο ακόμη γιαούρτι
  • Τοποθετήστε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, κόψτε την σε 3 κομμάτια ίδιου μεγέθους και σχηματίστε 3 μπάλες
  • Στη συνέχεια, με τον πλάστη φτιάξτε δημιουργήστε 3 τετράγωνες βάσεις για τις πίτσες σας
  • Τοποθετήστε τις ζύμες σας σε ένα μεγάλο ταψί, το οποίο θα έχετε καλύψει με χαρτί ψησίματος

πίτσα

Για το βούτυρο με βασιλικό και σκόρδο:

  • Τοποθετήστε το σκόρδο και το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και λιώστε τα σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε και το αλάτι αλλά όχι και τον βασιλικό και ανακατέψτε καλά
  • Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά

 

Με ένα πινέλο σιλικόνης απλώστε το βούτυρο (περίπου 1 κουταλιά του γλυκού σε κάθε ζύμη) σε καθεμία από τις 3 ζύμες και ρίξτε τη ρίγανη

Βάλτε το υπόλοιπο βούτυρο στην άκρη

Χωρίστε την μοτσαρέλα και το cheddar στις 3 ζύμες και ψήστε τις στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά

Εν τω μεταξύ ρίξτε και τον βασιλικό στο λιωμένο βούτυρο και αφήστε το στην άκρη

 

Για την σως κάσιους:

Τοποθετήστε όλα τα υλικά της σως στο μπλέντερ και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνουν ένα. Αν το μείγμα βγεί πολύ ρευστό, βάλτε λίγο παραπάνω νερό ή ζωμό

 

Αφαιρέστε τις ζύμες από το φούρνο και ρίξτε πάνω τους τα τοματίνια, τις ελιές, τα φύλλα baby σπανάκι και το κρεμμύδι

Ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο με βασιλικό και σκόρδο (αν έχει παγώσει, μπορείτε να το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων) και την σως κάσιους

 

Η πίτσα σας είναι έτοιμη για να τη σερβίρετε 🙂  ?