Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης
25 Απρ

Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης

Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημέρες της Εβδομάδας των Παθών. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, λόγω των γεγονότων που διδάσκει η Καινή Διαθήκη. Από τη Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν κυρίως τα πασχαλινά έθιμα και ξεκινούν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης. Σύμφωνα με τον Χριστιανισμό η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.

Βασική ασχολία της ημέρας είναι και το βάψιμο των αυγών. Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά δε γίνεται. Για αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται επίσης και Κόκκινη Πέμπτη. Το βάψιμο των αυγών γίνεται με ορισμένη εθιμοτυπία.

Σε πολλά μέρη, είναι συγκεκριμένος ο αριθμός αυγών που θα βάψουν και οι τρόποι και τα μέσα βαφής που θα χρησιμοποιήσουν. Σε ορισμένες περιοχές διατηρούν και κάποιες δεισιδαιμονίες: «π.χ. το δοχείο όπου βάφουν τα αυγά, πρέπει να είναι καινούριο, τη βαφή δεν την βγάζουν από το σπίτι, ούτε επιτρέπεται να τη χύσουν».

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μαρία Μαγδαληνή επισκέφθηκε τον Αύγουστο στη Ρώμη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στάση του Ποντίου Πιλάτου, αναφέροντας την Ανάσταση. Για να τον πείσει, του είπε πως θα κοκκίνιζε μόνο του ένα αυγό  που  εκείνος κρατούσε στο χέρι του – όπως και έγινε. Για άλλους, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι το κόκκινο χρώμα είναι έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου.

Παρόμοια συνήθεια με το βάψιμο των κόκκινων αβγών του Πάσχα είναι και τα κόκκινα υφάσματα που κρεμάνε οι νοικοκυρές την Κόκκινη Πέμπτη από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Επιπλέον, στα περισσότερα σπίτια το ζύμωμα έχει την τιμητική του. Από πασχαλινά κουλουράκια μέχρι τσουρέκια, το πένθιμο κλίμα της ημέρας εξισορροπείται με τον καλύτερο τρόπο.

Τέλος, συνηθίζεται να μη γίνονται δουλειές στο σπίτι τόσο τη Μεγάλη Πέμπτη, όσο και την επομένη.