διατροφή περίοδος εξετάσεων
25 Μαΐ

Η διατροφή του νικητή

Βρισκόμαστε σε περίοδο εξετάσεων. Μια περίοδο δύσκολη για τους μαθητές και τους φοιτητές όλης της χώρας. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά είναι η διατροφή τους. Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με ένα καλό ύπνο θα βοηθήσουν τους μαθητές και φοιτητές να ανταπεξέλθουν στο βαρύ πρόγραμμα των εξετάσεων.

Ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας είναι το πρωινό. Ένα καλό πρωινό μπορεί να αποτελείται από γάλα ή γιαούρτι, φρούτα και φυσικούς χυμούς φρούτων, δημητριακά και μέλι. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν υψηλά  τα επίπεδα της γλυκόζης και οι μαθητές θα μπορούν να συγκεντρώνονται και να αφομοιώνουν καλύτερα αυτά που διαβάζουν.

διατροφή την περίοδο των εξετάσεων

Καλό θα ήταν να καταναλώνονται συχνά και μικρά γεύματα από όλες τις διατροφικές ομάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας,  περίπου ανά 2 ώρες. Με αυτό τον τρόπο η αποδοτικότητα θα είναι η μέγιστη δυνατή και ο μαθητής δεν θα έχει την αίσθηση ότι πεινάει. Τα γεύματα δεν πρέπει να είναι πλούσια σε λιπαρά καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν υπνηλία στους μαθητές. Κάπου εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κατά την περίοδο των εξετάσεων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι μαθητές να ακολουθούν κάποια δίαιτα. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να οδηγηθούν σε υπερκόπωση και έλλειψη όρεξης για διάβασμα.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το νερό κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Πρέπει να καταναλώνονται περίπου 8-10 ποτήρια νερό προκειμένου ο οργανισμός να παραμένει ενυδατωμένος και να μη δημιουργούνται ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκέφαλος.

διατροφή την περίοδο των εξετάσεων

Κατά την περίοδο των εξετάσεων πρέπει να αυξάνεται η λήψη των «καλών λιπαρών» (ω-3, ω-6) καθώς βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και βοηθούν πολύ στη συγκέντρωση. Ενδεικτικά πηγές «καλών λιπαρών» είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια.

Όσο αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ βοηθούν στη σωστή πνευματική λειτουργία του οργανισμού, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή μέσα από την πρόσληψη τροφών.

διατροφή την περίοδο των εξετάσεων

Την ημέρα πριν τις εξετάσεις καλό θα ήταν οι μαθητές να φάνε ένα φαγητό που τους αρέσει πολύ, ίσως το αγαπημένο τους. Με αυτό τον τρόπο θα φτιάξει η διάθεση τους. Πρέπει βέβαια να προσέξουμε να μην είναι ιδιαίτερα βαρύ ή αν είναι να μη καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Το βραδινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ προκειμένου να μη δημιουργηθούν στομαχικές διαταραχές στον μαθητή και να μπορέσει να κάνει έναν ήσυχο ύπνο.

Πολλά παιδιά την ημέρα των εξετάσεων λόγω άγχους δεν έχουν όρεξη να φάνε τίποτα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν. Ο μαθητής θα πρέπει να έχει φάει ένα ελαφρύ πρωινό προκειμένου να μπορέσει να συγκεντρωθεί στην εξέταση του.

Ορισμένες τροφές που μπορούμε να προτείνουμε είναι:

  • Φρούτα (φράουλες, πορτοκάλια, μήλα)
  • Άφθονα λαχανικά όπως η ντομάτα και το σπανάκι που βοηθούν στη μνήμη
  • Λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6
  • Ξηροί καρποί
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Χοιρινό
  • Κοτόπουλο

διατροφή την περίοδο των εξετάσεων

Ύστερα από όλες αυτές τις συμβουλές ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους μαθητές και τους φοιτητές της χώρας μας. Και μη ξεχνάτε…Εξετάσεις είναι και θα περάσουν!